Hösten är här


Idag mådde Isolde lite bättre, så jag antar att det bara är att vänta och se.

Bästa vännen


Isolde blir bara sämre och sämre och vi blir bara mer ledsna över att se henne lida och inte kunna göra någonting. Vår lilla älskade vän, som inte är speciellt gammal och som vi varit nära att mista flera gånger men hon har alltid överlevt på något mirakulöst sätt. Nu mår hon så dåligt att vi inte kan se något annat slut på hennes lidande än att låta henne få somna in.

Hur ska man orka med skolan när det finns så mycket annat som bekymrar en hela tiden. Isolde är så sjuk så sjuk och jag är långt borta från henne utan en chans att ens säga hejdå. Hur orkar man då bry sig om skolan? Jag är helt ensam, har inte ens en pojkvän som förstår och kan trösta mig. Vad man än är med om så kan man inte räkna med att någon annan finns där, utan man är ensam hela tiden.

Till salu



Nu ska jag sälja min Canon EOS 400D, jag har haft den i två år(drygt 7000 kort tagna) och säljer den tillsammans med ett Canon BG-E3 batterigrepp(knappt använt) och en Lowepro kameraväska. 7000 kr eller 700 € men priset kan diskuteras.

Intresserad?

Eländes elände

Ibland får man nog. Det fick jag i Tisdags och åkte hem från skolan, Uppsala, Sverige och allt annat. Anledningen till detta var att jag plötsligt fick en sån ångest över alla skolarbeten som jag måste göra och som måste bli bra dessutom. Då kändes allting mycket lättare om jag bara fick sticka ner huvudet i sanden och åka hem. Så det gjorde jag. Nu kämpar jag på med ett  informelt brev på engelska, en projektplanering, två reklambilder och en omöjlig bild. Och som om allting annat gick så fint så hittar inte datorjäveln min kamera när jag ansluter den, alltså kommer jag få redigera bilderna på söndagkväll som tidigast när det är på tok för sent för att ta likadana nya bilder ifall det är något fel.

Ikväll ska jag ut med Jenny och Jessica, även fast mitt partyhumör inte är på topp.

Isolde är sjuk igen, den här gången har hon diskbråck i nacken och vi vet inte ännu om vi måste ta bort henne.

Prins-längtan


Bilden är från min 19-års dag i somras som spenderades ute på stugan.

Nu har jag två skoldagar kvar att avverka innan jag kommer hem, det ska bli så skönt att få komma hem igen och dessutom stanna lite längre än bara över helgen. I morgon bitti så är det exakt en vecka sedan jag såg min Prins och såhär länge har vi inte varit ifrån varandra sedan vi blev tillsammans. Det ska bli så himla skönt att komma hem och bara vara med min allra bästa vän!

Lördagsbilder

Bilden är från igår då jag skypade med hemmahuset. Cornelia och Ludde var där.

Brunch date med storebror



Storebror Lukas ringde vid 11-tiden och sa att han snart var i Uppsala, så vi bestämde att vi skulle träffas i Gränby Centrum och gå på Burger King. Jag tog en snabbdusch och hoppade in i bilen och for till Gränby, vi tittade lite i olika butiker innan han bjöd mig på lunch(egentligen så var det min frukost också) på Burger King, och sen for han vidare ner till båten och jag for hem. Nu har jag hittat min karl-slusk, så vi pratar lite på skype och så sitter vi och spelar puzzlefarter.

Svenskt körkort, update

Tidgare så skrev jag ett inlägg om hur jag gick tillväga när jag bytte ut mitt finska körkort mot ett svenskt, då var jag osäker på om jag verkligen fick köra en åländsk bil hemma på Åland utan att få böter. Men jag fick denna kommentar utav någon som verkar veta:

Neej, svenskar får köra åländska bilar på Åland, men ålänningar får inte köra utlandsregistrerade på Åland. Har med bilskatt eller något sådant att göra. Men du riskerar alltså inte böter genom att köra din egna bil. :) Så nu kan jag inte komma på något negativt med jag har byta ut körkortet och slippa andra skedet!

 

 


Romantisk middag för.. en..

Sådärja, nu har jag precis avnjutit en romantisk middag med mig själv. Världens godaste tacopaj blev det med en massa(två) olika såser, sallad, ett glas saft och hela faderullan. Så säg inte att jag inte klarar mig själv. Min karl-slusk har jag inte hört av sen inatt vid 4-tiden. Han håller väl på och skruvar så mycket.. IRONI! Med skruva så menar jag egentligen rojva..

Jag har skurat min toalett från topp till tå, torkat min kökshylla, diskat och bäddat.
Nu måste jag vila magen en stund innan jag tar itu med dammsugningen.

Städa städa varje lördag

Jag gick och lade mig vid 2 inatt, men somnade nog först vid 4. Sing Along, Numbers, Scrubs, I Ditt Ansikte och Law & Order såg jag på. Sov ganska länge idag, var ner på stan en sväng och köpte kollegieblock och armvärmare till Biggi som hon bett mig köpa till henne. Nu har jag just ätit en sen lunch, försökt fota min reklambil(den blev tråkig) och nu ska jag börja städa. Det behövs verkligen, jag vet inte hur många dagar eller rent utav veckor jag skjutit upp det.

By my self

Idag efter skolan åkte Hanna med mig, så for vi till Willy's och handlade innan jag skjutsade hem henne till sig. En massa godsaker hade jag med mig hem i kassen, bl.a. pepparchips som jag nog snart ska öppna tror jag. Jag kom hem ganska sent, åt, såg på tv och somnade en stund. Nu är jag vaken igen och det känns helt värdelöst att vara ensam. Grodan(lägg märke till att han var Prinsen igår) som skulle skriva på sin älskade BMW i helgen skrev på msn att han hade handlat Bacardi Razz. "Ska du festa ikväll eller?" frågade jag honom och jo det skulle han. Så där fick jag. Brädad av en BMW-jävel och sen inte ens det.. Men vafan, jag trorjag ska dra ut på stan själv snart och göra gatorna osäkra. Ska bara klä mig i lite lack och läder först. Sådeså!

Utsovning

Jag kan inte minnas när jag sist sov så länge jag orkade, utan att bry mig om att ställa klockan. Även på helger brukar jag ha alarmet på kl 9 eller 10 men idag så har jag sovit ända tills nu, kl är ungefär 11. Jag har sagt til min lärare, Mia, att jag inte kommer på FO-lektionen idag eftersom jag ska försöka ta de där två reklambilderna vilket betyder att jag har endast 1 lektion idag, Engelska C som börjar 14.35. Nu har jag några timmar på mig att göra några saker innan jag far till skolan. Skönt!

På förfrågan: Att byta ut sitt utländska körkort mot ett svenskt


Förra veckan så fick jag äntligen mitt svenska körkort och Kattis ville att jag skulle förklara hur jag gjorde för att byta ut mitt finska mot ett likvärdigt svenskt. Så här kommer ett inlägg där jag ska försöka beskriva så gott det går hur jag gick tillväga.

Jag är folkbokförd och permanent bosatt i Uppsala i Sverige. Jag gick in på Skatteverket här i Uppsala och fyllde i en ansökan om att byta ut ett utländskt körkort mot ett likvärdigt svenskt, en sådan ansökan finns även på nätet, så lämnade jag in ansökan + mitt finska körkort och betalade även 600 kr för att länsstyrelsen överhuvudtaget skulle besluta om jag skulle få körkortet eller ej. Det tog någon månad innan jag fick ett brev hem på posten där det stod att det beslutats att jag skulle få ett svenskt körkort och efter ytterligare några veckor kom en lapp hem där jag skulle skriva min namnteckning och klistra på ett passfoto för att sedan skicka in till Vägverket som skulle tillverka mitt körkort. Tillverkningen kostade 120 kr så det betalade jag in innan jag skickade iväg lappen. Ungefär en vecka senare kom ett avi som sa att jag kunde hämta ut mitt körkort på posten på Kungshörnet och eftersom jag inte har någon svensk legitimation så bad jag Emma Tjorven, som känner mig väl och har svensk legitimation, komma med och intyga att jag är jag så att jag äntligen kunde få kortet. Svårare än så var det inte. Även om jag egentligen är förbjuden att köra en åländsk bil hemma på Åland med svenskt körkort, även om det är min egen bil. Det är inget jag har kollat upp, utan bara som jag hört. Det är ju en klar nackdel med det hela om man riskerar böter för det. Men allt som allt har jag betalat 720 kr(+kostnaden för passfotona, de var rätt dyra!) för mitt körkort istället för samma summa, fast i €uro(ungefär), för andra skedet hemma på Åland. Så även om jag får böter för att jag kör min egen bil, som är åländskregistrerad, och har ett svenkst körkort så tror jag att jag vunnit på det i slutändan.

körkortsportalen kan du läsa om vad som gäller när man ska byta ut sitt utländska körkort mot ett svenskt, där finns även en länk till blanketten som ska fyllas i.

Fisolofiskt

Det har blivit mycket ändrade planer under den här veckan. Först var planen att Prinsen skulle komma till mig den här helgen men sen bestämde vi oss för att jag skulle komma hem istället så att vi kunde fara på Tobbes 20-års kalas. Så var den slutgiltiga planen ända tills häromdagen då Tobbe smsade att han inte skulle ha någon fest ivarjefall så vi bestämde återigen(eller okej, det var mest jag som bestämde) att Prinsen skulle komma hit till Uppsala över helgen. Senast idag när jag kom hem från skolan så ändrades planerna igen då Prinsen sa att han måste skruva på sin BMW i helgen för att få igång den någon gång så nu verkar det som att jag blir kvar här i Uppsala under helgen medan Prinsen är hemma på Åland och skruvar på bilen. Det är jobbigt med såna här distansförhållanden. Det känns konstigt att kalla det så för jag har inte riktigt tänkt på att det är så det är. Vi ses bara på helgerna och under detta år som vi varit tillsammans har vi inte varit ifrån varandra under en enda helg, men det ska vi alltså vara den här helgen. Innan jag träffade Prinsen så skulle jag nog ha sagt något i stil med att det inte är någon big deal att vara ifrån varandra mer än en vecka, det är nog bara roligare när man äntligen träffas sen. Men nu är det inte alls samma sak. Jag längtar hem mycket mer nu, och gjorde det också i tvåan, än vad jag gjorde när jag gick i ettan. Då fanns det inget att längta tlll liksom, men nu saknar jag Prinsen hela tiden när vi inte är tillsammans och det känns alltid så tomt när han inte finns hos mig. Först så blev jag ganska ledsen när han inte skulle komma men nu känns det som att jag äntligen får tillfälle att bl.a. göra undan en massa läxor som inte skulle ha blivit gjorda om han kom hit. Nästa vecka går jag dessutom inte i skolan hela veckan utan bara mån-ons så jag åker hem på torsdagmorgon, skulle ha tagit 15-turen hem på onsdag om det inte var så att jag hade magdans på kvällen som jag inte vill missa.

Planerna för helgen är dessa:
  • Göra Unit 1 i Engelska boken
  • Ta de två reklambilderna som vi fått i uppgift på FO
  • Skriva en projektplanering och börja fundera ut hur InDesign fungerar
  • Dammsuga
  • Fotografera hösten
  • Gå på promenad
  • Köpa 3 st kollegieblock
  • Mysa framför en film med chips, dip osv.
  • Kanske hälsa på moster Nanne
Så jag lär nog ha fullt upp ändå!

Tisdagsmys


Jag myser framför denna såhär en vanlig tisdagkväll..

Herr Jansson aka Farbror Frej



Hej jansson vad ska du göra idag?
-Jag ska slå in en spik
-okej, men varför har du plockat fram en kompressor, 7 spikar, 8 spikpistoler, 2 linjelasers, en såg, wurtens lim &tät, skruvdragare och en penna?
-förs så gör ja så här pang poff säger det bara och allt yr och sen har han lagat en fågelholk med ficklampa som tänds när fågel kommer hem!

Toffes beskrivning av min fixarkluriga pappa!

Sjusovare Jansson

Kl 13 åkte jag från skolan med löfte om att jag skulle skriva en projektplanering hemma istället för i skolan. Jag slänge mig på sängen och somnade, sov i 3-4 timmar och vaknade lite före 18. Beställde pizza från Shima och gick och hämtade den. Kände att jag verkligen behövde trösta mig med pizza för att orka ta itu med lite skolarbeten senare. I morgon har vi skolfotografering och så slutar vi efter lunch. Då har jag massor som jag ska göra tänkte jag. Handla, dammsuga, läxor, fotografera osv.


3e gången gillt

I söndags mådde jag som sagt inte så bra så jag valde att ta första turen med Rosella på måndagmorgon istället. På måndagmorgon ville jag absolut inte stiga upp och ta båten till Sverige så jag blev hemma en dag till. I morse, däremot, tog jag mig i kragen och släpade mig ner till Rosella och nu sitter jag i skolan.

Fotografen Eva Jakobsson har varit hit och pratat och visat sina bilder, intressant var det. Lunchen var helt ok och nu väntar jag bara på att få åka hem. Jag behöver vila och duscha innan jag börjar tänka eller göra något värre.

Ändrade planer

Efter en mysig helg hemma med min Prins så var det dags att börja åka iväg till skolan igen. Jag är inte alls sugen på att åka båt och sitta och köra ensam i 1 tim till Uppsala så jag tar första turen med Rosella i morgon istället och kommer en kvart för sent till svenskan!


Peppar peppar

Nu verkar mitt internet fungera någorlunda bra igen och jag har inte varit och pratat med Torbjörn, min hyresvärd. Pepparpeppartaiträ..

Idag innan skolan var jag till stan och gick i butiken och handlade, hittade en hel del faktiskt. Koftor, tröjor, leggings, nagellack, plånbok, tunika och sockor. En del pengar gick åt, men allt det jag köpte så behövdes verkligen i min garderob. Jag letade efter skor också, skulle vilja ha ett par pumps och jag provade ett tiotal men strl 37 var för litet och 38 var för stort så jag blev utan skor idag.

Ikväll tog jag bilen till IKEA och handlade en ram, tanken är att jag ska lägga in mina egna bilder och ge till Peter som fyllde år igår. Tobbe fyllde år den 2 september och han ska få en likadan, i brist på inspiration. När jag kom hem så diskade jag, befriade mina nyinköpta kläder fårn prislapparna och vek ihop dem. Jag har torkat damm och plockat undan en massa småsaker som alltid kryper fram men aldrig tillbaka.

Jag ska lägga in kläderna på dess rätta plats, packa lite inför i morgon och torka lite mer damm innan jag går och lägger mig. Jag ska bränna en cd också som jag ska ha i bilen och lyssna på i morgon när jag kör till båten eftersom Mette inte skulle åka med iallafall.


Helgen i korta drag

Det enda minnesvärda jag gjorde i helgen var att äta romantisk middag med Toffe på Club Marin, fördrinkar, vitlöksgratinerade sniglar, wienerschnitzel och irish coffee för hela slanten blev det. Och på tal om slantar så blev det ganska dyrt, men den här gången fick Toffe betala. Vi hann till Tobbe en sväng innan vi tog oss till Knorring och bartömningen. Trots 30% på alla drinkar så hann jag ändå inte göra av med så mycket pengar. Jag hade roligt ändå. Jag följde motvilligt med Toffe hem kl 2 men tackade honom några minuter senare då tröttheten slog till.

Ikväll ska jag på magdans, det ska bli jättekul! Kl 18.30 börjar det och innan dess tänkte jag dammsuga. Måste gå över till hyresvärden också och säga att mitt i-net är knäppt.

I skolan

Mitt internet där hemma fungerar inte som det ska. Jag komme inte in på några websidor, bilder visas inte och det laggar sådär allmänt. Har det inte blivit bättre tills idag när jag kommer hem så ska jag gå in till min hyresvärd och höra med honom om han vet vad som kan vara fel.

En uppdatering om helgen kommer senare. Just nu sitter jag i skolan, efteråt ska jag ta Tjorven med mig och fara och hämta ut mitt svenska körkort till Posten på Kungsgatan 111.


Fotöljen


Gissa kändisfrillan!

Jag har bokat klippning på Klipp Upp på lördag. Johanna Blomqvist bokade jag och nu har jag suttit och lekt med denna för att se vilken frisyr jag kanske skulle passa i. Vad tycker du?

Kan du gissa kändisfrillorna?

Ko-uppsats och InDesign

Detta, var den bästa uppsatsen jag någonsin läst! Hittade den på Kattis blogg.

Från Ko-uppsatsen till något snarlikt.. InDesign.. Jag har bestämt mig för att mitt projekt nu i trean ska bli att lära mig InDesign så att jag kan göra en kalender i det med mina egna bilder. Problemet är att jag inte har en enda blek eller blå aning om hur det fungerar så i morgon ska jag låna en bok i skolbiblioteket och hoppas på att jag blir lite klokare. Någon som gjort en kalender i InDesign förresten? Är det svårt? Kan du komma med några tips?




Planer inför helgen

Jag och Toffe har planerat en romantisk middag på lördag. Vi ska gå ut någonstans och äta hemma på Åland. Jag ser fram emot det jättemycket, kommer bli så mysigt. Vi har inte varit ute och ätit middag tillsammans en enda gång ännu, om man inte räknar Garaget, Select, Hesburger eller efter-krogen-käk på Dixie. Hoppas vi kommer göra det oftare i framtiden. Vi har inte bestämt var vi ska äta ännu, kanske Dinos eller Park?

Jag steg upp kl 10 i morse, duschade, såg på TV och diskade, städade undan lite saker innan jag cyklade iväg till skolan och åt lunch. Nu kom jag just hem från skolan och jag kom hem till en städad lägenhet. Det kändes skönt.

I morgon kommer Pappa över en sväng för att hämta mig. Skönt. Jag slipper stressa för att hinna med alla bussar. Hoppas vi hinner via IKEA en snabbis och kanske ONOFF så jag kan köpa nya hörlurar till min iPod.

På lördag så ska Kajsa över till Åland och kolla på när hennes lag spelar fotboll också. Det var mitt i dagen någon gång men hon skulle säga var i morgon i skolan. Då ska jag nog och träffa henne och titta på den matchen också.

På tal om romantiska middagar så ska jag laga en nu. Köttbullar och pasta!

Höst-depp

Igår lagade jag en mindre lyckad äppelpaj, jag hade dåligt med smör, Mette var över en sväng och åt. Den smakade faktiskt helt ok ändå. I morse började jag kl 8:35, onsdagar är den tidigaste morgonen på hela veckan. Annars börjar jag efter 10 alla dagar och det var verkligen inte lätt att stiga upp kl 7 i morse. Vi slutade redan 12:45 så då cyklade jag hem, tog en snabbdusch och sen somnade jag. Det är så skönt att sova på dagarna, jag sov i två timmar och när jag vaknade så skrev Toffe till mig att han nog inte kommer i helgen så då blev jag lite smådeppig då jag sett fram emot det så mycket. Men nu har jag skypat och msnat med Toffe och pratat med mamma och pappa i telefon och kommit överens med pappa om att han ska komma och hämta hem mig på fredag så jag slipper stressa från skolan ner på stationen och hoppa på bussen till Norrtälje. Allt känns mycket bättre, jag diskade bort diskberget jag hade på diskbänken så mina fingertoppar är alldeles skrynkliga ännu och jag ska snart ta mig en macka. Somna lär jag inte göra ännu på ett tag så jag tänkte kika lite på vad som kommer på TV. I morgon börjar jag 12:55. Ganska så nice!

Skepp O'hoj!



En rolig historia från i lördags:

Jag, Pappa och Toffe är på väg hem från stan i pappas bil när han säger att jag måste ta kort på fartygen ute på Slemmern, så vi svänger in till Lilla Holmen och jag fotograferar och tittar på bilderna på skärmen. Pappa och Toffe står på varsin sida om mig och jag sänker kameran lite så att de också kan titta. Det var en såndär dag som det är svårt att se vad som finns på skärmen, man måste titta väldigt nära så både Pappa och Toffe böjer sig ner över kameran för att försöka se. Och så BONK! Så slog deras huvuden ihop! Toffe börjar asgarva medan Pappa mest står och småler och skäms lite, tror jag. Det var en såndär sak som man oftast bara ser på film. Men nu hände det alltså i verkligheten!

Hursomhelst så var det ganska kul på plats, live, eller vad man ska säga.

Kossan Rosa


Alla kossor heter Rosa.

Take me home


Jag har glömt vad blomman heter, är det någon som vet så får ni gärna lämna en kommentar!

Gör mig till Kung!


Toffe & Cornelia


Jag städar bland mina bilder och snubblade över denna som är tagen med min mobilkamera i Kungsö.

Toffe-Meck


Helgen i korthet:


Många timmar spenderades i garaget med min Älsklingskille när han skruvade på sin BMW. I fredags så var vi till Arken en sväng tillsammans och just nu sitter jag och väntar på att han ska komma hem så att jag kan skicka lite bilder som jag tog på meckandet. Jag hoppas på att han kommer och hälsar på i helgen, saknar honom otroligt mycket.

Nu ska jag se vad jag har i skåpen, ifall det finns något som jag kan svänga ihop till något gott.

RSS 2.0